Friday, April 26, 2013

Ruins (D) + Кактус @ Струга 16.05.2013.



Hard Core/Punk свирка во Струга со Кактус од Битола и гости од Германија, во ’Центар за Култура - Браќа Миладиновци’. Повеќе инфо овде!

’Контра!’ на 26.05.2013. во Никшиќ, ЦГ



Младиот скопски Oi!/Punk бенд ’Контра!’ ќе настапи во Никшиќ, Црна Гора, како гостин на StreetPunk бендот "Punkreas", кои оваа година слават 10 години од нивното постоење. Гости ќе бидат и уште еден локален хардкор-реге бенд "Manitou".
По повод 10 годишнината на "Punkreas", на настанот ќе биде и проектиран документарен филм со наслов ’10 godina mi smo kao ti’, во кој членовите на бендот ја раскажуваат нивната приказна и почетоците на бендот, како и работата низ овие 10 години.

Wednesday, April 17, 2013

Rock'n'Riot fest vol.2 - 10.05.2013. (откажано!)




ОТКАЖАНО!!!


ШАХТ - StreetPunk since 1989 (Белград, Србија)
http://www.facebook.com/saht.streetpunk

Прв Ред - Hooligan Rock'n'Roll (Пробиштип)
www.facebook.com/prvred
http://prvred.bandcamp.com/

Кактус - Punk (Битола)
www.facebook.com/kaktuspunkband

Dj. Big Six - Rocksteady/Ska/SkinheadReggae (Скопје)

Клуб Хавана, Скопје
10.05.2013. / Старт: 20:00ч. / Влез: 200 Мкд.   

Sunday, April 7, 2013

Лоши Деца интервју


Интервју со ’Лоши Деца’ кое требаше да излезе во 2011-та година, но поради некои неразјаснети причини, како на пример: ’Еј забораив, ај утре’, па така секој нареден ден поминаа скоро две години... :)
Нема врска, важно ги одговорија прашањата, дури и јас забораив дека сум им пратил, па да видиме како стоеле работите пред неполни две години...



 1.  Нешто повеќе за почетоците на бендот, членовите низ годините и сегашната постава...

- Бендот е формиран 97/98 година со постава Жица и Далтон под влијание на англиската ОИ-панк сцена како: Condemned 84, Cockney Rejects, Blitz, Cock Sparrer, Infa Riot, Ejected и многу други. После низ годините се мењаа членови, Петелот, Зајакот, Мане, Кришо беа дел од претходните постави, а моментално сме Саво (бас), Гоце (тапан), Жица (вокал) и Чамиловидниот (гитара).

2. Малкумина знаат дека пред Лоши Деца настапувавте под името “Солунски Атентатори”. Што беше причината да го смените името? Зошто баш Лоши Деца?
- Епа малку знаат зошто имаме само два настапа под тоа име, а причината за промена на името беше неразјаснета, баш. А, името Лоши деца го избравме зошто тоа го претставува начинот на кој што другите луѓе гледаат на нас


3. Како би го опишале вашиот звук? Кој работи највеќе на пишување текстови и творење музика?

- Уличен панк... На музиката и текстовите работиме горе-доле сите.


4. Со оглед на тоа дека свирите преработки од The Cockney Rejects, The Oppressed и Blitz, дали се само тие бендови кои влијаеле на вас? Од каде црпите инспирација за музика и текстови?

- ... не се само тие бендови, има еден куп од англиската Oi! Punk сцена. Инспирацијата ја црпиме од слушање музика, од дружење, од свирење, од заебанции, од ситуацијата околу нас...




5. Кои се вашите топ 5 бендови... (на секој член посебно)

- Жица : Врисак Генерације, Cocney Rejects, Blitz, Slaughter and the dogs, The Clash, Cock Sparrer, Infa Riot, Business, The 4Skins

- Саво: Infa Riot, No Name Nation, The Ejected, Cock Sparrer, Pekinska Patka, Blitz…

- Гоце: Cock Sparrer, AC DC, Slaughter and the dogs, The Nosebleeds, The Partisans…

- Чамил: Vrisak Generacije, Ramones, The Clash, Cock Sparrer, PTTB…


6. Лоши Деца за овие 10 години имаат свирено насекаде низ Македонија, речиси во секој град. Која е вашата најдобра и најлоша свирка до сега, некои чудни моменти?

- Да имаме свирено во повеќе градови во Македонија ,а колку што се сеќаваме секаде било добро за свирење и кога било полно и кога имало 20 луѓе, а од интересни моменти имало секакви, повеќе добри отколку лоши...



7. До сега имате издадено само еден албум “Начин на Живот”, како награда од тоа што победивте на еден од Рок Фестовите, не ми текнува која година беше. Зошто албумот не го издадовте за некоја издавачка куќа или па D.I.Y. издание? Дали може да очекуваме ре-издание на албумот како што му доликува на еден бенд да издаде албум, со буклети, промоции итн. итн...?

- Го издадовме за литиум тогаш, зошто немавме финансиски можности за да го издадеме сами...



8. Кога сме кај издавачките куќи, дали вие би склучиле договор со некоја издавачка куќа? Какво е вашето мислење на таа тема? Обично бендовите кај нас сами си ги издаваат албумите како D.I.Y, или па воопшто не се ни снимаат….

- Незнаеме дали ќе издадеме за некоја издавачка куќа некогаш, сеа за сеа се трудиме сами да ги бркаме работите, колку што можеме.


9. Што мислите за нашава Oi!-Punk “сцена”? Зошто е толку слаба? Зошто бендовите се затворени во своите гаражи, а не работат повеќе на тоа да се промовираат самите себе си и нивната музика?

- Мислиме дека нашата ои панк сцена е добра, а е слаба зошто луѓето не се вистински нафурани да го прават тоа што го сакаат.



10. “Изгребан од лавовска шепа, избоден од трнлива роза”... Какво е вашето мислење за политичарите? Што мислите за “левите” и “десните”, дали треба да се меша политика во музиката?

- Срање! Срање! Срање! Не сме политички определени.


 11. Во збор-два за:

- Oi!: - Закон!
 - Метал: - Добро!
 - Педери: - Ноу!
 - Хитлер: - Да го бричи!
 - Тито: - ...и Тито исто!
 - Тетовирање: - По малку!
 - R.A.C.: - Глупости!
 - R.A.S.H.: - ...исто, глупости!
 - Skinheads: - Начин на живот!
 - Фудбал: - Секогаш!
 - Пиво: - ...исто и пиво, секогаш!


12. Оваа година славите 10 години постоење. Дали да очекуваме свирка во брзо време, можеби турнеа, или па уште подобро нов албум? Какви се вашите планови за во иднина?

- Поминаа десет години, фураме уште, очекувајте свирки и турнеи и албуми а за во иднина Борбата продолжува...


13. Пред крајот малку за старите денови... Ти си еден од ретките од “старата школа” која останала до ден денес верна на улицата и општо на Punk & Skinhead движењето во Скопје. Сега со интернетов е премногу лесно да се најде музика и да се стане дел од улицата. Која е разликата помеѓу тоа време и сега, како сте се снаоѓале со музика и информации за бендови од страна? Јас и мојата генерација сме се снабдувале со снимање од касета на касета, нормално позајмени или купени од постарите, исто така и со прешивки, маици, дуксери итн. итн.... Дали мислиш дека во тоа време било подобро да се биде дел од улицата отколку сега?

- Па беа многу подобри старите денови, можда зошо бевме млади и луди и плус не се замаравме за проблемите што не опкружуваа, само си го фуравме филмот. Имаше повеќе дружење и по-позитивна енергија, некако повеќе со чувства приоѓавме на тој филм (начин на живот). Тогаш имаше све, само беше многу потешко да го добиеш и тоа требаше да се заслужи., затоа повеќе ги ценевме работите. Јас сум бил еден од ретките тогаш, сум останал и ќе продолжам да го фурам тоа што го сакам, т.е., панк и скинхед. Сега е лесно да се најде музика со интернетот, ама не е лесно да се стане дел од улицата.


14. Порака за крај...

- Слобода или Смрт!